Sevärdheter

Fynd visar att Volterra har en historia som sträcker sig tillbaka till 1000-talet före Kristus. Staden kallades för övrigt Felathri av etruskerna och Volaterrae av romarna. Stadens rikedom kommer huvudsakligen från brytning av koppar, salt och alabaster (sten). Under lång tid blomstrade ekonomin tack vare en kombination av gruvorna och den starka försvarspositionen uppe på platån.

Volterra al atardecer, photo Andrés Nieto Porras

Den välbevarade stadsmuren från 1200-talet är naturligtvis en sevärdhet, tillsammans med ett flertal befästningstorn och kyrkor. I staden finns också vackra renässanspalats och flera mycket intressanta museer. Museet om det gåtfulla folket etruskerna är ett av världens främsta i sin genre. Från Volterra har man magnifik utsikt över omgivningarna. Som extra bonus: Solnedgången i kombination med panoramat över det toskanska landskapet.

Alabaster vase turning, photo Thomas Quine

Volterras gatunät innanför muren är alldeles lagom storlek för sköna promenader. Karta finns på turistbyrån. På två-tre timmar hinner du både strosa runt och dessutom kika in lite här och var i butikerna. Säg fyra-fem timmar och du hinner med museerna också.

Volterra, photo Gabriele Cantini

Volterra omges av vulkaniska kullar och ett landskap format av jordskred. Omgivningarna passar bra att utforska till fots eller varför inte med hyrcykel. Med andra ord, när du känner dig klar med gränderna så är det bara fortsätta ut på den vackra landsbygden. Det finns en längre vandringsled Volterra – Citerna – Infrascato – Bacchettona – Corbano – San Cipriano – Le Balze – Volterra. Räkna med hela sträckan tar en halvdag på mountainbike alternativt en heldag om du satsar på trekking.

Volterra, photo Jeff Hart

Väderprognos

Idag 24 Jan 25 Jan 26 Jan
16/4
15/7
13/8
14/9

Rekommenderade hotell

Via Vicinale Consorziata Poggio Gennaio, 60, 56048 Volterra

Via Dei Marchesi 11, 56048 Volterra

Via Guarnacci 24/28, 56048 Volterra

Via San Lino, 26, 56048 Volterra

Via Di Fontecorrenti 8, 56048 Volterra